Selecteer een pagina

Welke kleding je naar je werk draagt hangt af van je persoonlijke smaak, maar natuurlijk ook vooral naar je functie. Wat is jouw werkkleding? En mag je die zelf uitkiezen, of gelden er strenge voorschriften?

Wat trek ik aan?

Zeker als je aan een nieuwe baan begint kan het lastig zijn: de juiste kleding uitkiezen. Sommige bedrijven hanteren een dresscode die je een klein beetje houvast kan geven, al blijft het ook dan vaak nog lastig. Termen als ‘gekleed’, ‘netjes’ en ‘representatief’ zijn natuurlijk redelijk subjectief. Loop je in je vrije tijd de hele dag in een voetbaltenue dan kan het voor jouw gevoel als heel netjes en representatief zijn als je naar je werk een nette jeans aantrekt. Voor wie een jeans juist als vrijetijdskleding beschouwt zal deze regel echter niet snel opgaan.

Het is dus aan te raden om al tijdens je sollicitatiegesprek een beetje om je heen te kijken. Wat draagt met voor kleding in dit bedrijf? Let daarbij niet alleen op de mensen met wie je een gesprek voert, maar zeker ook op werknemers die vergelijkbaar werk doen als jij zal gaan doen. De gesprekken worden tenslotte vaak gevoerd door managers, die er niet zelden een formelere kledingstijl op nahouden dan veel werknemers. Je zit er niet op te wachten om op je eerste werkdag in mantelpakje of driedelig kostuum op je werk te verschijnen, terwijl je directe collega’s lekker in een jeans en T-shirt rondlopen.

Dat bepalen wij wel

Er zijn veel beroepen waarin je je vrijwel nooit druk hoeft te maken om je kleding, dat doet de baas wel. Beroepen waarin bepaalde kleding vereist is om het werk goed uit te kunnen voeren maken vaak gebruik van bedrijfskleding.

Die redenen om het werk goed uit te kunnen voeren kunnen nogal verschillen. Bij fysiek werk, in de bouw bijvoorbeeld moet kleding aan bepaalde veiligheidseisen voldoen, en genoeg bewegingsruimte bieden om lekker in te werken. Veel bedrijven leveren in dit geval de juiste kleding aan. Snickers werkkleding is een bekend merk dat veel bedrijven gebruiken om hun medewerkers allemaal in dezelfde, voor hun beroep geschikte kleding aan een klus te laten beginnen.

Werk je in de zorg? Beveiliging? Als stewardess? Dan heb je natuurlijk weinig baat bij Snickers workwear, maar toch zal het bedrijf waar je werkt ook nu vaak jouw kleding verzorgen. Ook hier gaat het deels om functionaliteit, maar zeker ook om herkenbaarheid van het personeel. Een KLM-medewerker, die moet tenslotte direct door de kleur van zijn of haar kleding te herkennen zijn!