Selecteer een pagina

Rice papers zijn een papiersoort die zich net als servetten heel makkelijk laten verlijmen voor bijvoorbeeld decoupage of voor het maken van een art journal. Het is een stevig papiersoort, waardoor het voor heel veel creatieve doeleinden te gebruiken is. Voor rice papers kun je gewoon decoupagelijm gebruiken, ondanks dat het papier stevig is kun je dat type lijm gewoon gebruiken. Alleen waar kun je rice papers voor gebruiken? Het papier bestaat uit grote vellen en daardoor erg geschikt voor het decoreren van grote oppervlakken. Uiteraard kun je rice paper nog voor meer doeleinden gebruiken.

Daar vertellen we je hieronder graag meer over.

Rice papers en art journal

De rice papers kun je heel erg goed gebruiken voor het maken van een art journal. Dit is simpel gezegd een dagboek, maar dan niet alleen een dagboek met tekst. Een visueel dagboek waarin je herinneringen in vast legt door middel van schetsen, tekenen, schilderen, knippen, plakken of verven. Je kunt je helemaal uitleven waarbij je een uniek ‘’document’’ creëert waar je later nog eens in terug kunt kijken. In principe kun je van ieder schetsboek een art journal maken, maar er zijn ook speciale art journals te koop. Dat heeft een reden. Je moet namelijk wel rekening gaan houden met het materiaal dat je gaat gebruiken.

Het resultaat is namelijk niet altijd hetzelfde, vanwege de ondergrond, oftewel het papier waar je een kunstwerk op gaat maken. Dat geldt vooral bij verf, zoals aquarelverf. Verf op waterbasis dus. Als je voorkeur meer uit gaat naar tekenen met een potlood, dan is een schetsboek bijvoorbeeld heel erg geschikt. Bekijk dus goed voordat je echt aan de slag gaat welk materiaal goed matcht bij welk materiaal.

Decoupage met rijstpapier

Zoals je al in het begin kon lezen wordt rijstpapier, oftewel rice paper ook vaak gebruikt voor decoupage. Dit is een techniek waarbij je papier verlijmd op een ondergrond. Eerst werd dit vooral heel erg veel gedaan met servetten techniek. In de jaren ’80 vreselijk populair onder de “dakpan-hobby-isten”. Echter is een veel voorkomende klacht het papier zelf. Dit is erg teer, waardoor het snel kan scheuren. Het gevolg: veel frustratie en dat je vaak helemaal opnieuw moet beginnen. Balen!

Alleen dan is er rice paper, oftewel dus rijstpapier. Op de Nederlandse markt krijgt het steeds meer bekendheid. Rijstpapier leent zich namelijk uitstekend voor decoupage, omdat het dun is en makkelijk te verlijmen. Het is dun opgebouwd en bestaat uit vezelrijk materiaal. De kans dat het gaat scheuren in combinatie met lijm is dus een stuk kleiner. Tevens is rijstpapier in allerlei verschillende formaten verkrijgbaar, ook grotere formaten ten opzichte van servetten. De verschillende (grote) formaten zijn uitermate geschikt voor gebruik op (kleine) meubels. Er zijn allerlei verschillende stijlen rijstpapier te krijgen. Van vintage tot bloemen, dieren en nog veel meer. Je kunt het gebruiken om te decoreren van kastjes of een lade van een kastje. Bekijk dus goed wat je wilt gaan doen met het rijstpapier en ook in combinatie met de juiste lijm. Op die manier kun je veel plezier ervaren van rijstpapiers in combinatie met meubels.